To warto wiedzieć!
Czekolada, jak pewnie wiecie, to wyrób z miazgi oraz tłuszczu (masła) kakaowego
z domieszką cukru lub innej substancji słodzącej oraz mleka czy innych dodatków smakowych. By produkt został nazwany czekoladą musi zawierać minimum 35 % kakao.
Cenne właściwości kakaowca doceniali już Majowie oraz Aztekowie, którzy z kakao produkowali napój dla najbogatszych. Pierwsza tabliczka czekolady powstała w XVII wieku dzięki Francisowi Fry'owi.
To właśnie dzięki kakao, czekolada posiada tak dobroczynne właściwości.
Kakao stanowi źródło wielu cennych minerałów (magnez, potas, wapń, mangan. miedź, cynk i żelazo) oraz związków biologicznie czynnych takich jak: kofeina, teobromina, flawonoidy, fenyloetyloaminy, antyutleniacze (zwłaszcza czekolada RAW-> surowa, do której użyto kakao, które nie zostało poddane obróbce termicznej powyżej 40 st C) .
Czekolada, szczególnie GORZKA, z zawartością min. 70 % kakao ma wiele prozdrowotnych właściwości.
Jakich konkretnie?
Hamuje utlenianie cholesterolu LDL.
Chroni przed powstawaniem nowotworów.
Poprawia nasz nastrój oraz łagodzi ból, niweluje zespół napięcia przedmiesiączkowego,
Poprawia przewodnictwo nerwowe, przez co wspiera naszą sprawność intelektualną
i wpływa na funkcje poznawcze naszego mózgu.
Obniża poziom stresu i poprawia koncentrację.
Pobudza nasz organizm, likwiduje oznaki zmęczenia oraz przyśpiesza regenerację organizmu po intensywnym wysiłku fizycznym czy intelektualnym.
Ma również pozytywne działanie dla naszego układu krążenia, gdyż zapobiega agregacji płytek krwi oraz rozkurcza naczynia krwionośne, zwiększa bowiem produkcję tlenku azotu.
Ma działanie przeciwzapalne.
Poprawia naszą odporność.
Niewielka porcja gorzkiej czekolady, nie tylko będzie smaczną przekąską, ale też może zapobiec kryzysowi energetycznemu i produktywności w ciągu dnia!
Mimo tak licznych właściwości prozdrowotnych na czekoladę trzeba uważać. Ze względu na dużą zawartość tłuszczu, jest to produkt wysoce kaloryczny.
W 100 g wartość energetyczna tego wyrobu sięga ok. 530 - 580 kcal 😩! Jedna kostka to ok. 30 kcal.
Czekolady nie powinny spożywać osoby cierpiące z powodu migren, zaparć, choroby wrzodowej, chorób nerek oraz zespołu jelita drażliwego.
Czekolada gorzka, z jak największym udziałem kakao może mieć najwięcej właściwości prozdrowotnych i wartości odżywczych, jednak jej kaloryczność, zawartość tłuszczu i cukru jest wciąż wysoka. Wybierajmy też czekolady gorzkie z dodatkiem orzechów czy migdałów, które zwiększą jej wartość odżywczą.
Komentarze