top of page

Czy czekolada jest zdrowa?

To warto wiedzieć!

Czekolada, jak pewnie wiecie, to wyrób z miazgi oraz tłuszczu (masła) kakaowego
z domieszką cukru lub innej substancji słodzącej oraz mleka czy innych dodatków smakowych. By produkt został nazwany czekoladą musi zawierać minimum 35 % kakao.

Cenne właściwości kakaowca doceniali już Majowie oraz Aztekowie, którzy z kakao produkowali napój dla najbogatszych. Pierwsza tabliczka czekolady powstała w XVII wieku dzięki Francisowi Fry'owi.

To właśnie dzięki kakao, czekolada posiada tak dobroczynne właściwości.
  • Kakao stanowi źródło wielu cennych minerałów (magnez, potas, wapń, mangan. miedź, cynk i żelazo) oraz związków biologicznie czynnych takich jak: kofeina, teobromina, flawonoidy, fenyloetyloaminy, antyutleniacze (zwłaszcza czekolada RAW-> surowa, do której użyto kakao, które nie zostało poddane obróbce termicznej powyżej 40 st C) .
  • Czekolada, szczególnie GORZKA, z zawartością min. 70 % kakao ma wiele prozdrowotnych właściwości.

Jakich konkretnie?
  • Hamuje utlenianie cholesterolu LDL.
  • Chroni przed powstawaniem nowotworów.
  • Poprawia nasz nastrój oraz łagodzi ból, niweluje zespół napięcia przedmiesiączkowego,
  • Poprawia przewodnictwo nerwowe, przez co wspiera naszą sprawność intelektualną
    i wpływa na funkcje poznawcze naszego mózgu.
  • Obniża poziom stresu i poprawia koncentrację.
  • Pobudza nasz organizm, likwiduje oznaki zmęczenia oraz przyśpiesza regenerację organizmu po intensywnym wysiłku fizycznym czy intelektualnym.
  • Ma również pozytywne działanie dla naszego układu krążenia, gdyż zapobiega agregacji płytek krwi oraz rozkurcza naczynia krwionośne, zwiększa bowiem produkcję tlenku azotu.
  • Ma działanie przeciwzapalne.
  • Poprawia naszą odporność.
ree
Niewielka porcja gorzkiej czekolady, nie tylko będzie smaczną przekąską, ale też może zapobiec kryzysowi energetycznemu i produktywności w ciągu dnia!

Mimo tak licznych właściwości prozdrowotnych na czekoladę trzeba uważać. Ze względu na dużą zawartość tłuszczu, jest to produkt wysoce kaloryczny.
W 100 g wartość energetyczna tego wyrobu sięga ok. 530 - 580 kcal 😩! Jedna kostka to ok. 30 kcal.

  • Czekolady nie powinny spożywać osoby cierpiące z powodu migren, zaparć, choroby wrzodowej, chorób nerek oraz zespołu jelita drażliwego.
ree
Czekolada gorzka, z jak największym udziałem kakao może mieć najwięcej właściwości prozdrowotnych i wartości odżywczych, jednak jej kaloryczność, zawartość tłuszczu i cukru jest wciąż wysoka. Wybierajmy też czekolady gorzkie z dodatkiem orzechów czy migdałów, które zwiększą jej wartość odżywczą.
 
 
 

Komentarze


bottom of page