top of page

Gotuj tak, by stracić jak najmniej witamin

Czy wiesz, jak najlepiej gotować produkty?

Gotowanie to jeden z procesów obróbki termicznej odbywający się w środowisku wodnym lub parze wodnej w temp. 100 st.C.

Tradycyjne gotowanie w wodzie niszczy drobnoustroje, a także podnosi strawność
i przyswajalność produktu.

Należy jednak pamiętać, że podczas gotowania składniki odżywcze zawarte w produkcie przechodzą do wody. Dlatego im dłużej trwa gotowanie, tym więcej składników odżywczych przechodzi do wywaru.
Chcąc zmniejszyć straty, warto gotować krótko, w niewielkiej ilości wody, najlepiej pod przykryciem i wrzucając produkt do wrzącej wody.

Ale UWAGA: Warzywa krzyżowe, np. kapusta, jarmuż, kalafior, brokuły należy gotować bez przykrywki! Te warzywa zawierają związki mające działanie wolotwórcze, czyli powiększające tarczycę. Poprzez ulatnianie pary jest szansa częściowego usunięcia tych niekorzystnych związków.
A jaka forma gotowania jest najkorzystniejsza:

  • na parze – dzięki temu następują mniejsze starty składników odżywczych. Dodatkowo produkty przygotowane w ten sposób są bardziej soczyste, zachowują swój kształt
    i barwę. Aby gotować na parze nie musisz kupować parowaru, wystarczy specjalna nakładka na garnek

  • gotowanie pod ciśnieniem (zazwyczaj przy pomocy szybkowaru) – dzięki temu, że temperatura procesu jest wyższa, to czas obróbki pokarmu jest dużo krótszy. Tę opcję zaleca się zwłaszcza w przypadku dań wymagających długiego czasu gotowania.
To co dzisiaj gotujesz?
 
 
 

Commentaires


bottom of page