Jakie tłuszcze są wartościowe ,a jakich unikać?
- Małgorzata Hoffmann

- 5.06
- 2 minut(y) czytania
TŁUSZCZ W DIECIE: DOBRZE CZY ŹLE?
Wiele osób dbających o smukłą sylwetkę obawia się produktów zawierających tłuszcze, zupełnie niepotrzebnie!
Tłuszcz w naszej diecie jest wręcz niezbędny dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Warto tylko wiedzieć, jakie tłuszcze są dla nas dobre oraz w jakiej ilości należy je stosować, aby nie przesadzić z kcal.
Tłuszcze, które mogą szkodliwie działać na Twój organizm są to tzw. tłuszcze nasycone
i kwasy tłuszczowe typu trans - znajdziesz je, np. w chipsach, paluszkach, frytkach, wyrobach cukierniczych, wszystkich produktach przetworzonych poddanych smażeniu,
a także w mięsie i jego przetworach.

Te tłuszcze spożywane w nadmiarze zwiększają ryzyko rozwoju chorób nowotworowych, chorób układu krążenia i innych schorzeń metabolicznych.
Jednak każdego dnia Twój organizm potrzebuje DOBRYCH TŁUSZCZY do budowy
i odbudowy komórek, prawidłowej pracy naszego umysły czy utrzymania właściwej gospodarki hormonalnej.
Są to tzw. Niezbędne Nienasycone Kwasy Tłuszczowe z grupy omega 3 (przede wszystkim EPA i DHA).
Dlaczego te kwasy tłuszczowe omega-3 są takie ważne?
• wpływają ochronnie na serce i układ krążenia,
• korzystnie wpływają na uregulowanie poziomu cholesterolu,
• są kluczowe do prawidłowej pracy mózgu i układu nerwowego,
• korzystnie wpływają na stan naszej skóry,
• wspierają układ odpornościowy.

Gdzie znajdziesz omega-3?
• przede wszystkim ich źródłem są tłuste ryby: łosoś, sardynki, śledź, makrela, pstrąg, tuńczyk, halibut,
• oleje: lniany, oliwa z oliwek, rzepakowy tłoczony na zimno, sojowy, z orzechów włoskich
(uwaga na ilość: 1 łyżka oleju = ok.100 kcal),
• orzechy i nasiona: orzechy włoskie, siemię lniane, nasiona chia
(uwaga na ilość: 100 g orzechów = ok. 600 kcal).


.png)




Komentarze